Damenklo

Berlijn, 1978. Een man schreeuwt: ‘Eins, Zwei. Eins, Zwei, Drei’. Een tel rust, dan geeft Herwig Mitteregger een klap op het slagwerk, plukt Manfred Praeker de eerste toon van zijn basgitaar en onderhoudt Reinhold Heil het ritme met twee, drie toetsen op de piano. Vijfentwintig seconden verder zet een duet van gillende gitaren het intro in dat driekwart minuut later overgaat in het begeleidende thema en klinkt het hoge stemgeluid van Nina Hagen (1955), herkenbaar uit duizenden; ‘Auf’m Bahnhof Zoo im Damenklo’.

Eva Meijer (1980) maakte me via haar weblog attent op nieuw werk van de Amerikaanse conservator en kunstenaar Kirsha Kaechele (1976); in Hobart, Tasmanië, exposeert ze werk van Picasso in de damestoiletten van het Museum of Old and New Art (MONA). Daar ging iets aan vooraf. In maart van dit jaar stond Kaechele te recht voor het Tasmaanse Civil and Administrative Tribunal. Ze liet zich bij die gelegenheid escorteren door vierentwintig vrouwen in marineblauw die de zitting in stilte gadesloegen en volgens een subtiele choreografie ineens tegelijkertijd, als één vrouw, het ene been over het andere sloegen, een hand op hun hart legden of de bril wat omlaag schoven.

Dein Braunes Haar ist wunderbar! / Dein Straps am Strumpf ist wahnsinn!

Kaechele en het MONA waren gedaagd nadat Jason Lau uit New South Wales een klacht had ingediend bij het museum wegens discriminatie. Lau was afgekomen op de wervende tekst: Really fancy stuff to do at MONA. Een kaartje kostte vijfhonderd dollar voor twee personen. Het ging om een installatie van Kaechele die de naam Ladies Lounge droeg, maar toen Lau daar arriveerde werd hem de toegang tot de Lounge en de belofte van een exclusieve high tea met kostbare kunst aan de wanden, ontzegd. Alleen vrouwen mochten naar binnen. Lau voelde zich bekocht.

Catherine Scott, de advocaat van Kaechele, wees de klacht van Lau af. Hij had immers wel degelijk waar voor zijn geld gekregen. De betekenis van de installatie van de conservator en kunstenaar school in de ervaring afgewezen en buitengesloten te worden. Die ervaring had Lau ten volle kunnen genieten, op zijn eigen initiatief had hij haar nog bekroond met een juridische procedure.

Dat de rechter niet meeging met de uitleg van Scott, doet niets af aan het succes van het kunstwerk, maar had wel tot gevolg dat Kaechele voor het vervolg van haar project noodgedwongen haar toevlucht zocht tot de damestoiletten van het museum.

Dein Widerstand hat Fuss und Hand! / Dein Hackenschuh ist scharf wie du!

De derde dames-wc bevindt zich in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein. Daar werd op 22 juni de Partijdag van de Staatkundig Gereformeerde Partij gehouden. Ana van Es deed er voor De Volkskrant verslag van en merkte op dat de aanwezige heren in de pauze massaal gebruik maken van de toiletten voor dames, terwijl de schaarse vrouwen van de partij geduldig hun beurt afwachten. Ingezonden brievenschrijver Peter de Vries uit Nijmegen achtte dit gedrag in tegenspraak is met het partijstandpunt over genderneutrale toiletten.

Dein Straps zerriss, / Ich hob ihn auf, / Ich küsste dich / Du küsstest mich

Daar is ineens een frontlinie in de strijd voor gendergelijkheid dwars door het kleinste kamertje getrokken.

Dit bericht is geplaatst in tussen tuin en wereld met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *