Verlangen

Na afloop van het Open Podium zoek ik Faye op in de drukte in de coulissen en complimenteer haar voor haar vertolking van ‘Valerie’. Kippenvel, vanaf de eerste maten. ‘Ik hou van ‘Valerie”, zeg ik haar. ‘Ik ook’, zegt ze, met overslaande stem, om boven het rumoer uit te komen, waarna haar aandacht weer uitgaat naar haar ouders, haar vriendinnen. Als ik later door de voorjaarsnacht terug naar het station loop bedenk ik dat haar interpretatie van de wereldhit van Amy Winehouse (1983 – 2011) het liedje weer terugbrengt waar het hoort; een wereld van jeugdig verlangen waar alles nog mogelijk is.

Amy Winehouse was net zo min als Faye de eerste vertolker van Valerie. Die eer komt toe aan Dave McCabe (1981), frontman van de Liverpoolse Indierockband The Zutons, die het nummer schreef. Op het Glastonbury festival van 2008 staan beide artiesten geprogrammeerd. De kapitale Z op het doek achter de drummer van The Zutons stond nog niet voor de onoverwinnelijkheid van Poetins troepen die vierentwintig jaar later tijdens een Speciale Militaire Operatie in Oekraïne verzeild raakten. The Zutons brachten Valerie in de late lente van 2006 uit en boekten er een bescheiden succes mee. Mark Ronson voorzag de compositie van McCabe van een Motownsound, Winehouse leende het lied vervolgens haar jazzy dictie en stemgeluid, waarmee de definitieve versie van Valerie was geboren. Op het festival zingt het publiek massaal mee met de hoekiger en vooral verstaanbaarder versie van Dave McCabe en zijn band.

Amy Winehouse is op hetzelfde festival gekluisterd in de kerkers van haar liefdesverdriet. Haar album Back to Black is anderhalf jaar uit, ze heeft nog tweeënhalf jaar te leven. Op haar setlist staan Tears dry on their own, Love is a losing game, Cupid, You know I’m no good en andere songs die ze met evenveel overgave als whisky vertolkt. Valerie is er niet bij.

Die is wie en waar ze altijd al was; Valerie Star, make-upartieste te New York die gegrepen werd door het geluid van The Zutons tijdens een optreden van de band in Tampa, Florida. Ze maakte kennis met de bandleden, werd verliefd op McCabe en beloofde hem naar Liverpool te komen. Maanden later is de belofte nog niet ingelost. Er kwam van alles tussen. Akkefietjes met de politie, dreigende rechtszaken, maar misschien toch vooral het gegeven dat wie in New York geworteld is, daar niet snel van loskomt. Aan de andere kant van de grote plas schrijft McCabe:  Cos since I’ve come on home, / Well my body’s been a mess / And I’ve missed your ginger hair / And the way you like to dress / Won’t you come on over / Stop making a fool out of me . Valerie gaat over verlangen.

Als Amy Winehouse Valerie zingt, verlangt ze niet naar de celebrity met die naam uit New York. Het Joodse meisje uit Camden Town, Londen, UK waant zich lid van Martha & the Vandellas of een van de andere vocal groups uit de Motownstal. Heeft ze van Frank Sinatra afgekeken hoe ze een up-tempo beat met haar stem een melancholische stemming kan geven? Daar heeft ze Valerie voor nodig.

En Faye?

Die doet over een paar weken eindexamen en droomt van een toekomst in de journalistiek.

Dit bericht is geplaatst in bij de les met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *