Tafelmanieren (2)

Wie denkt er aan een man alleen? De man die ’s zomers op het terras niet van zijn tafeltje durft op te staan voor een toiletbezoek vóór zijn glas is geserveerd en daarom altijd doodgeslagen bier drinkt, als het al niet door een ander is opgedronken. De man die in het restaurant even vriendelijk als resoluut door de gerant een tafeltje in het donkerste hoekje krijgt gewezen. De man die maar ja zegt op de vraag of alles naar wens is.

Het onderzoek naar de kosten van mijn eetgewoonten in het kader van het profielwerkstuk over een vegetarische leefstijl van twee van mijn leerlingen uit klas zes was nog maar net begonnen of mijn tablet deed ping .. omdat er een mail binnendwarrelde: Hallo iedereen! Nog even een aanvulling op het onderzoek: Wij gingen er in eerste instantie van uit dat bij iedere deelnemer gedurende de twee weken even veel mensen mee zouden eten. Naar aanleiding van een aantal e-mails blijkt dit niet het geval te zijn. Of we per dag ook wilden noteren van hoeveel disgenoten er sprake is. Dat bij de jonge onderzoeksters het solide kerngezin de norm nog was, vervulde me met een gevoel van vertedering.

Ik had nog een restje zuurkool staan (€ 0,59 voor 500 gram, aardappelen € 1,00 per kilo, melk € 1,00 per liter, boter € 1,39 per pakje, worst € 7,70 per kilo, spek € 9,04 per kilo, peper, zout) en terwijl dat vanuit de oven langzaam die onmiskenbare geur van de winter door het huis verspreidde, staarde ik vertwijfeld naar de categorieën die ik kon kiezen om mijn maaltijd te beprijzen: groente, vlees, aardappelen, sauzen, pasta, brood met of zonder vleeswaren, fruit, snacks. Wat te doen?

Ik schatte mijn warme maaltijd tenslotte op vijftig cent, te weten € 0,05 groente, € 0,05 aardappelen en € 0,40 vlees en vulde beteuterd in dat er één persoon aan tafel zat. Terwijl ik mijn best deed mij het stamppotje te laten smaken, besloot ik als dessert het stukje ananascake (Bekleed de bakvorm met bakpapier, leg op het papier de stukjes verse ananas, giet daaroverheen het cakebeslag en bak de cake als een tarte tatin in een matig warme oven langzaam gaar. Daarna omkeren en af laten koelen.) dat nog in de koelkast stond te nemen. Niet dat ik daar trek in had , maar ik had op het lijstje de categorie patisserie niet aangetroffen dus dat was wel zo makkelijk.

Gelukkig vieren we zaterdag Sinterklaas met de hele familie. We gaan een flinke pan snert maken. Woensdag heb ik de  boodschappen gedaan: spliterwten, prei, selderij (knol- & blad-), winterwortel bij de groenteman (€ 11,00), worst van de Hema (€ 7,00), en van de slager varkenspoot en spek (€ 18,00), foelie, maggi, zout en peper heb ik nog in de la. Ik kan niet wachten om in te mogen vullen dat we deze dag de maaltijd delen met veertien mensen en ik zal er persoonlijk voor zorgen dat de pan tot de bodem leeg raakt, zodat ik € 36,00 aan kosten kan scoren.

Maar een blik op het lijstje leert me dat ook soepen geen toegelaten categorie is.

 

Dit bericht is geplaatst in eten & drinken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *