Tijd om te groeten

In Frankrijk mogen sinds het begin van dit schooljaar op kleuterscholen, basisscholen en collèges (de onderbouw van de middelbare school) leerlingen hun smartphone niet meer gebruiken. President Macron lost er een verkiezingsbelofte mee in en dat is goed voor het vertrouwen in de politiek. De bedoeling is dat  deze maatregel leerlingen tot en met vijftien jaar behoedt voor ‘schermverslaving’ en afleiding in school. In Noord Holland staat een school die doorgaat waar de Franse President is opgehouden. Daar is een ‘pilot’ begonnen om in vier en vijf havo mobieltjes in de klas te verbieden.

Aan mij de taak onze leerlingen daarvan in de eerste les van het nieuwe jaar op de hoogte te brengen. Ik heb hun niet verteld dat we ze zo willen laten ontdekken hoe het is om met lege handen in de les te zitten en ook niet dat ze zo kunnen leren hoe we met sociale media omgaan op school. Ik heb een dia geprojecteerd waarop stond dat na één waarschuwing iedereen die met een telefoon in de weer is bij de afdelingsleidster moet uitleggen wat er aan de hand is. De gemiste lestijd moet daarna worden ingehaald. Een pilot zei ik. Nog voor de herfstvakantie wordt gekeken hoe het gegaan is. En ik heb mijn leerlingen aangeraden bij die evaluatie aanwezig te zijn met een goed onderbouwde mening. Dat er ook nog een mobielvrije week en een studiedag in het vooruitzicht zijn gesteld, zal ik ze later wel vertellen.

De achttienjarige Britt van Baalen uit Rotterdam beviel deze week onverwacht van een zoon terwijl ze op vakantie was in het Egyptische Hurghada. Hulp inschakelen kon Britt niet. “De batterij van haar gsm was plat. ’s Avonds kwam gelukkig een van de jongens van het hotel poolshoogte nemen, omdat ze haar de hele dag nog niet hadden gezien. , aldus de Belgische nieuwssite www.hln.be . Als je zelfs onverwacht kunt bevallen in een Egyptisch hotel zonder telefoon, zal een les Nederlands zonder ook wel te overleven zijn.

Eerlijk is eerlijk, onze school heeft niet de Nederlandse primeur van de telefoonban. Op de site Les and more staat een post van 10 januari van dit jaar, waarin verslag wordt gedaan van ervaringen met maatregelen die zelfs het gebruik van telefoons op de gang verbieden. Leerlingen komen direct je lokaal binnen en nemen nu de tijd om me te groeten., was de observatie van een van de leraren. Het viel een visitatiecommissie op dat leerlingen tijdens de lessen niet werden afgeleid door hun telefoon en de leerlingen geven aan dat het henzelf meer rust geeft en dat vrienden en vriendinnen nu minder op hun telefoon zitten.

Er zijn ook nadelen: Dat je je telefoon niet in de gangen mag gebruiken is heel onhandig, vinden ze. Je kunt dan niet op de rooster kijken. En er wordt veel meer gestoeid op de gangen. Voornamelijk door jongens. Misschien dat we na de pilot voor jongens een uitzondering kunnen maken op het telefoonverbod.

De Volkskrant sprak Franse kinderen over hun ervaringen met volwassenen die opmerkingen hebben over het gebruik van het mobieltje. En wat als je toch echt je mobiel moet checken als dat niet mag? Als ik echt een berichtje wil lezen of sturen, pak ik een boek en verstop ik mijn telefoon daarin. Dan denken mijn ouders dat ik zit te lezen.

Zodat ik hoop dat dit schooljaar meer leerlingen hun boek meenemen naar de les.

Dit bericht is geplaatst in bij de les. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *