Kermis

Hij sloft van de deur naar zijn plaats, zakt op zijn stoel, plooit zijn jas tot een kussen op de tafel voor zich en met zijn tas nog op zijn rug, laat hij zijn hoofd vallen en blijft bewegingsloos liggen. ‘Goedemorgen’, roep ik uit. ‘Wat is er met jou aan de hand, waar kom jij vandaan?’.  Het blijft nog even stil tot er een oog open gaat en zijn lippen zich roeren. ‘Van de kermis’, zegt hij.

Scholieren willen seksuele voorlichting veranderen: veel meer dan alleen voortplanting, kopte het AD vorige week woensdag. Het bleek te gaan om een onderzoek van de Rutgers Stichting waarbij co-onderzoekers tussen de vijftien en de achttien jaar leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school de vraag stelden wat er zou moeten veranderen aan de seksuele vorming die ze hadden genoten. Die vraag was ingegeven door de uitkomst van een onderzoek van twee jaar eerder waaruit bleek dat jongeren hun seksuele voorlichting waardeerden met een mager zesje. Dat kan dus beter.

Volkskrantcolumniste Elma Drayer plaatste kanttekeningen bij het onderzoek. De Rutgers stichting is een belangrijke aanbieder van trainingen en cursusmateriaal op het gebied van seksuele voorlichting, zodat de vraagstelling niet van eigenbelang was gespeend. Uiteindelijk hadden de interviewers maar 300 van de 1,1 miljoen scholieren gesproken en die kwamen alleen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel en Noord-Brabant. De onderzoekers hadden gevonden wat ze zochten, concludeerde Drayer.

De aanbevelingen ter verbetering van de seksuele voorlichting waren voornamelijk aan school gericht. Seksuele vorming moet ook in de bovenbouw gegeven worden en niet alleen bij het vak biologie. Ook moet het niet alleen gaan over soa’s en voortplanting, maar ook over genot en diversiteit. Docenten moeten zeggen seks hebben in plaats van geslachtsgemeenschap en de leraar Nederlands kan boeken erover op de lijst zetten.

Boeken is altijd een goed idee. Neem de eerste brief van de apostel Paulus aan de gelovigen van Korinthe over de liefde: ze is niet grof en niet zelfzuchtig. Of het einde van de allerlaatste zin van James Joyce’ Ulysses: … en toen vroeg ik hem met mn ogen het nog een keer te vragen en toen vroeg ie me zou ik ja zeggen ja mijn bergbloem en eerst sloeg ik mn armen om hem heen en ja en trok hem naar me toe zodat ie mn borsten kon voelen 1 en al geur en zn hart ging als een gek tekeer en ja zei ik ja dat wil ik Ja. Of Hadewych: Laat in de liefde niets achterwege, / dan geef je je werk een goed begin. En Eva van Carry van Bruggen: Mijn witte jurk. Mijn roode lippen. Je moogt dat niet zeggen, Bauk. Je hebt er het recht niet toe. Het is niet alleen je eigen geheim, het is het ellendige geheim van ons allen. Als hij het weet van jou, dan weet hij het ook van mij. Ik wil niet dat een man dit weet van mij, … Ja lees Eline Vere van Louis Couperus, lees Godin, Held van Gustaaf Peek, lees Drift van Bregje Hofstede, lees desnoods Opwaaiende zomerjurken en Zwarte schuur van Oek de Jong of  Komt een vrouw bij de dokter van Kluun. Maar lees.

Op de kermis in Oss kun je speeddaten in de rups. Ze zeggen dat een ritje in de ruim zeventig meter hoge attractie Turbine nog lekkerder is dan seks.

Dit bericht is geplaatst in bij de les met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *